Weet jij welk Pools aardewerk je in de kast hebt staan: Bunzlau Castle of toch iets anders?

Weet jij welk Pools aardewerk je in de kast hebt staan: Bunzlau Castle of toch iets anders?
De strijd rondom Pools aardewerk
Pools aardewerk lijkt de laatste tijd menig keukenkastje over te nemen. Waar sommigen er al tientallen jaren van genieten, merk ik dat er een hoop nieuwe mensen verliefd worden op het aardewerk. Er zijn ondertussen zelfs Facebookgroepen waar leden elkaar lekker maken met foto's van hun gedekte tafels en uitpuilende kasten. Geweldig - maar helaas zie ik ook een keerzijde...

In deze online groepen zijn vaak discussies en doet men (onterecht) uitspraken over de naam & kwaliteit van Pools aardewerk. Er zijn zelfs winkeliers die claimen dat zij alleen het 'echte' servies verkopen... Een leuke verkooptechniek, maar inhoudelijk een statement waar ik mijn vraagtekens bij zet. Er bestaat namelijk niet zoiets als 'het originele Poolse aardewerk'.

Verbaasd? Je bent niet de enige... Als ik online lees, zijn er een hoop mensen die geloven dat Bunzlau Castle de enige echte is. Al het andere is volgens hun een slechte kwaliteit namaak. Laat ik het bij deze de wereld uit helpen: Bunzlau Castle is slechts een merk Pools aardewerk, niet het product zelf.

Een stukje geschiedenis om je op de hoogte te stellen
Het meerendeel van het Poolse aardewerk dat wij kennen wordt gemaakt in Boleslawiec. De Duitse naam van deze stad is Bunzlau, vandaar dat het aardewerk ook wel zo wordt genoemd. Door de klei-rijke bodem wordt er in dit gebied al honderden jaren aardewerk gemaakt en beschilderd. Deze volkskunst is sinds de 19e eeuw populair geworden in Europa.

Vandaag de dag zijn er een aantal fabrieken die internationaal aardewerk leveren, namelijk: Manufaktura, Wiza, WR Ceramika, Zaklady Ceramika en Ceramika Artystyczna. De laatstgenoemde is verantwoordelijk voor de productie van Bunzlau Castle, het merk dat in Nederland veel verkrijgbaar is.

Pools aardewerk: overeenkomsten en verschillen
Het is dus een feit dat er meerdere fabrieken zijn die Pools aardewerk maken. Nagenoeg elke fabriek laat decors ontwerpen door mensen die zijn afgestudeerd aan de Kunstacademie. Zij gebruiken vaak als basis de kleuren blauw, rood, groen of geel.

Het meest opvallende verschil zit in de stijl van de decors: fijne bloemen, grotere ronde vormen, de kleur van de rand. Elke fabriek heeft zijn eigen karakter en manier van decoreren. Bij Bunzlau Castle is het zelfs zo dat er per land bepaald is welke decors de dealers mogen verkopen. Dus kijk niet raar op als je ineens een decor voorbij ziet komen dat je nog nooit hebt gezien.

Of er nog verschil zit in de kwaliteit? Zeker, maar dat is lastig te controleren. De basis ligt namelijk bij de klei, de mengmachine en de oven. En natuurlijk bij de vaste hand van de persoon die het aardewerk beschilderd en bestempeld. Sommigen fabrieken hebben een sticker die iets zegt over de kwaliteit van de print en/of het aardewerk. Handig, behalve als je Bunzlau tweedehands koopt en er geen stickers meer op zitten.

Over Bunzlau Castle zijn er in ieder geval veel positieve ervaringen te lezen. Dit betekent overigens niet dat de rest slecht is. Het is belangrijk dat je ervan bewust bent dat alles voor 95% met de hand wordt gemaakt en dat er per merk en per product dus verschillen zijn.

Bunzlau Castle herkennen: check stempels en kwaliteitsstickers
Tijd voor praktische tips. Ik zal je namelijk uitleggen hoe je erachter komt welk merk Pools aardewerk je in de kast hebt staan en hoe het zit met de kwaliteitsstickers. Ik geef de voorbeelden aan de hand van het merk Bunzlau Castle - het merk dat ik zelf verkoop.

1) Herkennen van het merk
Het merk Bunzlau aardewerk is te herkennen aan een stempel van het logo. Bij Bunzlau Castle bestaat deze uit een kan met daarin een kasteel en een B - vaak te vinden aan de onderkant of achterkant van het product. Daarnaast is elk product gesigneerd met de 'code' van de designer en indien er ruimte is ook zijn/haar initialen en de tekst 'handmade in poland'. Heb je geen Bunzlau Castle en wil je weten welk merk het is? Via Google en Bunzlau Castle-facebookgroepen zijn plaatjes te vinden van merktekens van verschillende fabrieken. Tip: zoek eens op Manufaktura, Wiza, WR of Zaklady Ceramika. Je mag mij ook een mailtje sturen als je er niet uitkomt.


2) Betekenis kwaliteitsstickers
Sommige merken voeren kwaliteitsstickers. Bij Bunzlau Castle heeft de hoogste kwaliteit producten (1st quality) een witte of blauwe sticker. De 2nd quality (ik noem dit b-keuze) heeft een groene sticker en is 20% goedkoper dan de adviesverkoopprijs. In dit geval is zit er een foutje in de vorm of het stempelwerk. Lagere kwaliteiten (3 t/m 5) raad ik af. Deze producten kunnen bakfouten hebben, omdat bijvoorbeeld de oven is uitgevallen. Hierdoor is het aardewerk minder sterk en kan de kwaliteit niet gegarandeerd worden.

Niet elke fabriek zal gebruik maken van de kwaliteitsstickers. Houd hier rekening mee met het aanschaffen van een product. Een eierdop zonder kwaliteitssticker is in mijn ogen minder erg dan iets van groot formaat. Ik zou zelf bijvoorbeeld niet het risico willen lopen dat een hete schaal in mijn handen knapt als ik hem uit de oven haal.

Conclusie: volg je gevoel
Door de jaren heen heb ik geleerd dat Bunzlau liefhebbers vallen op de stijl van het aardewerk. Het gaat voor de meesten niet om het merk, maar om de verzameling die bij hun in de kast staat. Dus laten we erkennen dat er nou eenmaal meerdere merken zijn en elkaar juist versterken.

Ik heb er in 2009 voor gekozen om Bunzlau Castle verkoper te worden, omdat het merk goed vertegenwoordigd is in Nederland. Het aanbod is groot en ze bieden een goede service (standaard 5 jaar garantie). Ik kan dit Poolse merk aan iedereen aanraden, maar uiteindelijk is het belangrijkste dat de klant blij wordt van het product!Reageren op deze Bunzlau Blog
Wil je graag iets kwijt over dit onderwerp of heb je een vraag? Openbaar reageren kan hieronder en je kan mij persoonlijk bereiken via gabescadeaus@gmail.com. Spam, sluikreclame en onaardige berichten worden per direct verwijderd.
    30-04-2019 12:44     Reacties ( 7 )
Reacties (7)
 Lotte (Gabes Bunzlau Castle) -  31-05-2020

Hoi Rolf, bedankt voor uw reactie! Interessant en handig om dit te horen van iemand die ervaring heeft met meerdere fabrieken. Bij de grotere merken verwacht ik inderdaad weinig kwaliteitsverschil, maar bij de lokale keramist is het misschien lastiger inschatten wat je koopt.

 Rolf -  30-05-2020

Beste Lotte , al vele jaren verkopen we Bunzlau aardewerk, dat we inkopen bij de drie grote fabrieken aldaar. Onze ervaring is dat als er incidenteel iets niet klopt met bv het glazuur of ( hoogst zelden) breuk dat het dan zeker niet vaker van Manufactura is dan van bv Artystyczna of Zaklady. Kwalitatief lijkt er geen verschil

 Lotte (Gabes Bunzlau Castle) -  31-08-2019

Hoi Rachelle, bedankt voor uw reactie! U bent niet de eerste die deze vraag stelt. Manufaktura vind ik persoonlijk na Ceramika Artystyczna één van de betere Bunzlau keramieken. Toch vind ik dat ze op gebied van design & afwerking niet tippen aan Bunzlau Castle. De glazuurlaag is inderdaad een heikel punt. Ik heb er zelf geen ervaring mee, maar ik heb het wel eens van klanten gehoord dat het niet top is. Zelf zou ik voor Bunzlau Castle kiezen, omdat zij 5 jaar garantie vanuit bieden. Dan ben je in ieder geval verzekerd van hoge kwaliteit en service. Fijn weekend!

 Rachelle -  30-08-2019

Hoi Lotte, wat een duidelijk info allemaal en eentje waaruit je passie voor Bunzlau-aardewerk blijkt. Maar toch een vraagje ....Zit er verschil in kwaliteit tussen Ceramika Artystyczns en Manufaktura? In het glazuur of wat? Ik hoor dat wat verschillende info over... Wacht op je antwoord, want dat weet je vast! Dankje, alvast

 Lotte (Gabes Bunzlau Castle) -  24-08-2019

Beste Adrienne, bedankt voor uw bericht. Zelf ben ik niet bekend met het Rut Pol keramiek. Ik heb naar meer informatie gezocht op het internet, maar ik kon geen officiële website van het merk of de fabriek vinden. Helaas kan ik u er dus niet veel over vertellen. De enige tip die ik voor u heb: Poolse teksten kunt u vertalen via https://translate.google.nl/ . Kopieer de tekst in het linker vak, selecteer de gewenste talen en rechts ziet u wat het betekent.

 Adrienne -  23-08-2019

Weten jullie ook servies van Rut Pol Keramiek? Ook dat komt uit Polen en heeft een stempel, maar verder nog nooit van gehoord. Kennen jullie die? Wat weten jullie daar over ? Ik begrijp geen Pools, dus kom niet verder... Hopelijk weten jullie meer?

 Sari -  25-07-2019

Eerlijk verhaal. Precies zoals het is. Er zijn verschillende fabrikanten. En hebben allemaal hun eigen stijl. Verschillen zijn minimaal of toch groot. Maar je kan in heel Boleslawic winkels bezoeken. Maar opgepast als de prijs laag is, is er iets met het product. Als je eerste klas servies wil hebben moet je in de stad bij het VVV kantoor zijn. Daar hangt aan de muur de fabrikanten. En door de hele winkel Pools servies met de naam van de fabrikant. En dat is eerste kwaliteit.. Dan weet je zeker dat je geen rommel koopt. Smaak is persoonlijk en je kan het goed combineren. Je moet kenner zijn wil je het verschil zien. Maar het is alleen uit die streek en heet allemaal Bunzlau.

Hulp nodig?

Hulp nodig?

Neem dan contact met ons op

06 - 51 60 68 65